Ontdekkingsreis van een Arnhemse familie

Vijf generaties Frequin

Van heibelmakers naar maatschappijmakers

Paperback € 25,00

  • Inclusief verzendkosten in Nederland
  • Verschijnt op 30 maart 2023
  • Boek wordt aangeboden aan de Arnhemse wethouder Bob Roelofs bij boekhandel “Het Colofoon“, Bakkerstraat 56, 6811 EJ Arnhem
Wilt u alvast een boek reserveren?

Samenvatting

De oorsprong van deze familie ligt bij een soldaat die door de ambities van Napoleon naar de Bataafse Republiek werd gestuurd. Na de ontzetting van Arnhem op 13 november 1813 vestigt de eerste generatie Frequin zich in Arnhem.

De tweede generatie vecht zich een weg in veranderend Arnhem. Er is veel sterfte in Arnhem rond 1830, de pest breekt uit via de Langstaat waar ze wonen. De oudste zoon gaat in militaire dienst, gelinkt aan de “Blauwe kazerne“. De jongste zoon raak het spoor bijster en wordt door de gemeente Arnhem de stad uitgestuurd.

Arnhem herpakt zich in de tweede helft van de achttiende eeuw. Lodewijk Frequin ook, de derde generatie. Lodewijk leeft in de arbeiderswijk Klarendal in een woning onder erbarmelijke omstandigheden. Door zijn vechtersmentaliteit weet hij zich te ontwikkelen tot een Nestor in de typografenwereld. Mede door hem veranderen de arbeidsomstandigheden en andere sociale voorzieningen voor de Arnhemmers.

Lodewijk heeft met zijn Franse bloed samen met zijn Pruisische vrouw Johanna de basis gelegd voor een maatschappelijk en sociaal bewogen gezin met een blije en gemoedelijke uitstraling. Hun kinderen, de vierde generatie, hebben een bijzondere mix van dit Frans-Duitse bloed. Die blije en gemoedelijke uitstraling hebben ze vertaald naar ‘Naam & Faam’ bij hun kinderen in uitlopende gebieden. Maar ook kenmerkend door de eenvoud van zijn zoon Jan.

Tijdens de tweede wereldoorlog zien we deze vechtersmentaliteit terug door in het verzet te gaan. Dezelfde hechte, maatschappelijk en sociaal bewogen familie, met gevaar voor eigen leven. De een risicovol, de ander in de luwte. 

Getekend door de oorlog geeft de relatieve jonge vijfde generatie vorm aan de naoorlogse wederopbouw. Met oorlogsverdringing heeft deze generatie veel bereikt in een breed spectrum van onderwijs, bedrijfsleven en het vrije woord.

Een bijzondere ontdekkingsreis van een Arnhemse familie.


Naar boekenoverzicht?

Naar CREAwiki boekenoverzicht

Boek donatie

Doneer het project “Ontdekkingsreis van een Arnhemse familie”.

Slechts een gedeelte zal worden bekostigd door de opbrengst van de verkoop van “Ontdekkingsreis van een Arnhemse familie”.

Een donatie voor het mogelijk maken van dit project is dan ook van harte welkom. Gebruik onderstaande link om uw gegevens en donatie door te geven.

Wilt een donatie doen?

Specificaties

ISBN4711
GenreHistorisch
Datum30 maart 2023
BindwijzePaperback
Pagina’s1xx
Druk1e
TaalNederlands
UitgeverCREAwiki
Auteur(s)Vincent Frequin
Formaat
Gewicht