Meteen naar de inhoud

Ontdekkingsreis van een Arnhemse familie

Vijf generaties Frequin

Van heibelmakers naar maatschappijmakers

Paperback € 25,00

  • Inclusief verzendkosten in Nederland
  • Verschenen op 30 maart 2023
  • Boek werd op donderdag 30 maart 2023 aangeboden aan de Arnhemse wethouder Bob Roelofs bij boekhandel “Het Colofon“, Bakkerstraat 56, 6811 EJ Arnhem.

Te koop via CREAwiki online:

Wilt u een boek on-line bestellen?

Te koop via de boekhandel:

  • Het Colofon, Bakkerstraas 56, 6811EJ Arnhem
  • Hijman Ongerijmd, Grote Oord 15, 6811GA Arnhem
  • Bruna Presikhaaf, Hanzestraat 252, 6826 MS Arnhem
  • Bruna Elst, Village Street 33-37, 6651EG Elst
  • Meijer & Siegers, Utrechtseweg 208, 6862 AX Oosterbeek
  • Dekker v.d. Vegt, Marikenstraat 29, 6511 PX Nijmegen
  • Roelants Boekhandel, Van Broeckhuysenstraat 34, 6511PJ Nijmegen

Samenvatting

De oorsprong van de Arnhemse familie ligt bij een soldaat die door de veroveringsdrift van Napoleon naar de Bataafse Republiek wordt gestuurd. Na de ontzetting van Arnhem op 13 november 1813 vestigt deze eerste generatie Frequin zich in Arnhem.

De tweede generatie vecht zich een weg in een veranderend Arnhem. Er is veel sterfte rond 1830: de pest breekt ook uit in de Langstraat waar ze wonen. De oudste zoon gaat in militaire dienst, gelinkt aan de ‘Blauwe kazerne’. De jongste zoon raakt het spoor bijster, een echte heibelmaker: hij wordt door de gemeente Arnhem de stad uit gestuurd.

Arnhem herpakt zich in de tweede helft van de negentiende eeuw. Zo ook Lodewijk Frequin, de derde generatie. Lodewijk leeft in de arbeiderswijk Klarendal onder erbarmelijke omstandigheden. Door zijn vechtersmentaliteit weet hij zich te ontwikkelen tot een nestor in de typografenwereld. Mede door hem veranderen de arbeidsomstandigheden en andere sociale voorzieningen voor de Arnhemmers.

Lodewijk heeft met zijn Franse bloed samen met zijn Pruisische vrouw Johanna de basis gelegd voor een maatschappelijk en sociaal bewogen gezin met een blije en gemoedelijke uitstraling. Hun kinderen, de vierde generatie, hebben een bijzondere mix van dit Frans-Duits bloed. Die blije en gemoedelijke uitstraling hebben ze vertaald naar ‘Naam & Faam’ bij hun kinderen op uiteenlopende terreinen. Maar ook kenmerkend door de eenvoud van zijn zoon Jan.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zien we deze vechtersmentaliteit terug door in het verzet te gaan. Dezelfde hechte, maatschappelijk en sociaal bewogen familie, met gevaar voor eigen leven. De een risicovol, de ander in de luwte. 

Getekend door de oorlog geeft de relatieve jonge vijfde generatie vorm aan de naoorlogse wederopbouw. Met oorlogsverdringing heeft deze generatie veel bereikt in een breed spectrum van onderwijs, bedrijfsleven en het vrije woord.

Een bijzondere ontdekkingsreis naar een Arnhemse familie.


Naar boekenoverzicht?

Naar CREAwiki boekenoverzicht

Specificaties

ISBN9789083320052
GenreHistorisch
Datum30 maart 2023
BindwijzePaperback
Pagina’s248
Druk1e
TaalNederlands
UitgeverCREAwiki
Auteur(s)Vincent Frequin
Formaat21,0 cm x 14,8 cm x 1,9 cm
Gewicht362 gram


Uitgeverij in historische boeken regio Arnhem-Nijmegen