Meteen naar de inhoud

Drie generaties Frequin

van kleermakers naar maatschappijmakers

Familie geschiedschrijving

De drie generaties van de maatschappelijk bewogen familie Frequin werkten en leefden in dé stad aan de Rijn: Arnhem. De oorsprong van deze familie stamt af van een soldaat die door de ambities van Napoleon naar de Bataafse Republiek werd gestuurd. Na de ontzetting van Arnhem op 13 november 1813 vestigt de familie zich in deze stad.

Vanuit een verwoeste stad pakte de familie de draad op als kleermakers. In de loop van de negentiende eeuw maakte Arnhem een ongekende ontwikkeling door als provinciaal centrum van bestuur- en rechtspraak. Hierbij dient zich ook een nieuwe generatie Frequin aan.

Lodewijk Frequin (1843-1926), de eerste generatie, leefde in de arbeiderswijk Klarendal in een woning onder erbarmelijke omstandigheden. Door zijn vechtersmentaliteit wist hij zich te ontwikkelen tot hoofddrukker bij Thieme. Ook werden de arbeidsomstandigheden verbeterd door oprichting van een typografenvereniging.

Lodewijk heeft met zijn Franse bloed samen met zijn Pruisische vrouw Johanna de basis gelegd voor een maatschappelijk en sociaal bewogen gezin met een blije en gemoedelijke uitstraling. Hun kinderen, de tweede generatie, heeft een bijzondere mix van Frans-Duits bloed. Die blije en gemoedelijke uitstraling hebben ze vertaald naar ‘Naam & Faam’ in uitlopende gebieden.

In de tweede wereldoorlog zien we de vechtersmentaliteit terug door in het verzet te gaan. Een andere tijd dan de periode na Napoleon. We zien dezelfde hechte, maatschappelijk en sociaal bewogen familie, met gevaar voor eigen leven.

Getekend door de oorlog gaf de relatieve jonge derde generatie vorm aan de naoorlogse wederopbouw. Met oorlogsverdringing en een vechtersmentaliteit heeft deze generatie veel bereikt in een breed spectrum van onderwijs, bedrijfsleven en het vrije woord.

Een bijzondere ontwikkeling van een Arnhemse familie. 

Ontdekkingsreis

Het proces van geschiedschrijving verloopt niet volgens een vast patroon. Het is een ontdekkingsreis door soms moeilijk bereikbare gebieden, waar de geschiedschrijver diverse obstakels moet doorstaan.

Echter komt er, juist door het doorstaan van deze hindernissen, telkens onbekende informatie boven dat leidt tot nieuwe inzichten.  

De levensloop van deze bijzondere Arnhemse familie kunt u lezen in het te verschijnen boek ‘Drie generaties Frequin’.

In dit boek blikken we ook terug naar de eerste verwantschappen rond 1385. Daarnaast wordt aandacht besteed aan een exportproduct van de familie uit 1890.


Boek reserveren

Dit boekwerk wordt in eigen beheer uitgegeven. Als u op voorhand een bijdrage wilt leveren in het boek te financieren, kunt u nu alvast een boek reserveren. Dan informeren wij u op regelmatige basis over:

  • Voortgang van de ontdekkingsreis
  • Een blog om kennis te delen
  • Samenvatting per hoofdstuk
  • Uitnodiging van de boekpresentatie

De prijs is € 25,–, inclusief verzendkosten.

Wilt u alvast een boek reserveren?

Boek donatie

Doneer het project “Drie generaties Frequin”

De namen van de donateurs krijgen een eervolle vermelding in het boek.

Slechts een gedeelte zal worden bekostigd door de opbrengst van de voorverkoop van “Drie generaties Frequin”.

Een donatie voor het mogelijk maken van dit project is dan ook van harte welkom. Gebruik onderstaande link om uw gegevens en donatie door te geven.

Wilt een donatie doen?

Het verhaal over het ontstaan van de Petersberg door de Arnhemse familie Peters waar een dominee een rol in speelde. En hoe het ontglipte aan dezelfde familie.

ISBN
Publicatie datum2023
BindwijzePaperback
UitgeverCREAwiki
AuteurVincent Frequin

Rond 1920 sloopte de gemeente Arnhem oude woningen aan de Hommelseweg. Hierdoor verloor de landbouw familie H.W. Peters hun woning op nummer 314. Peters begon voor zichzelf en in 1924 pachtte een stuk grond aan de Dalweg. Daar begon hij zijn eigen kwekerij ‘Bloemenlust’ met een ‘bloeiende periode’. Maar voor hoelang?

ISBN
Publicatie datum2023
BindwijzePaperback
UitgeverCREAwiki
AuteurVincent Frequin

Op de voorgrond treden is niet voor iedereen weggelegd, ondanks dat hun rol misschien wel belangrijker is dan die op de voorgrond treden. “Uit de schaduw” verteld hierover.

ISBNN.V.T.
Publicatie datum2024
BindwijzePaperback
UitgeverCREAwiki
AuteurVincent Frequin

De oorsprong van de familie Peters en Frequin ligt in Arnhem. Zo hebben Toos Peters en Jan Frequin onder meer geleefd in de wijken Sint Marten, Sonsbeek-Zuid, Sonsbeek-Noord, Onder de Linden en Markt. Deze wijken, de gelieerde verhalen en mijn eigen belevenis als nazaat hebben mij geïnspireerd tot deze geschiedschrijving. 

ISBNN.V.T.
Verschenen30 mei 2021
Bindwijzee-Book
Pagina’s19
UitgeverCREAwiki
AuteurVincent Frequin
PrijsGratis

Dit boekwerk bevat een voorpublicatie van de geschiedschrijving over een Arnhemse familie ter gelegenheid van de reünie van de familie Frequin op 11 juni 2022 nabij Park Sonsbeek te Arnhem

ISBNNVT
Verschenen11 juni 2022
BindwijzeGehecht gebrocheerd
Pagina’s20
UitgeverCREAwiki
AuteurVincent Frequin
Prijs€ 5,00 excl verzendkosten

Familie Geschiedschrijving