Meteen naar de inhoud

Den Hommel en zijn oorsprong

Een protenstans bolwerk

Van een simpel ‘huijsje’ naar een verwarmd buiten verblijf

Paperback € 25,00

  • Inclusief verzendkosten in Nederland
  • Verschijnt vierde kwartaal 2024
Wilt u alvast een boek reserveren?

Samenvatting

De in de Arnhemse Enck geboren Jan Peterszoon Encklaar gaat wonen in ’t Vakenhuijse in de binnenstad. Daar koopt hij zijn Arnhemse burgerschap. Ook zijn naam veranderd. Uiteindelijk zijn er vele varianten: van Encklaar naar Enklaar/ Inklaar/ Inklaer en meer. Naast zijn burgerschap wordt hij ook opgenomen in het Tappers gilde boek in 1716.

Op aanbeveling van Fyt Warmsteker gunnen de Heeren Huijsmeester van het St. Peters Gasthuis Encklaar in 1715 een stuk land. Het perceel is aan de Cattapoels in het gebied van Geylhorn. Encklaar moet wel wachten tot 1724, dan is de pacht van Warmsteker afgelopen. Maar wat doet Encklaar in de tussenliggende negen jaar? Van de Heeren Huijsmeester mag hij er wel een “getimmerde” bouwen.

Encklaar had persoonlijk wel wat tegenslagen, maar hij blijft een familieman. Ook timmert hij aan de weg, aan zijn opstallen aan de toenmalige Deventerweg. Zijn domein, Den Hommel, wordt regelmatig in documenten aangehaald als een referentie punt: een markante locatie. De eerste is in 1739. Den Hommel groeide van een simpele ‘huijsje’ een tot een verwarmde residentie.

Fontanus heeft rond 1578 Arnhem geforceerd van katholicisme naar de reformatie. Fontanus was niet alleen streng in leer, maar ook in voorschriften. Een van zijn latere opvolgers was Ds. Jean Gavanon die in 1753 predikant werd van de Arnhemse Waalse gemeenschap. Zijn zoon, Lodewijk, de latere burgemeester van de stad werd ook eigenaar van Den Hommel. Vanaf de periode 1774 tot aan de verkoop aan baron van Heeckeren-van Enghuizen was Den Hommel een protestants bolwerk.

Als zoon van een Berlijnse predikant trok Bernard op 21-jarige leeftijd naar Leiden om te studeren. De intellectuele wereld maakte kennis met de inmiddels Dr. Bernard door zijn vele publicaties. Om zijn werk af te ronden en te publiceren was hij opzoek naar een buiten verblijf. Als eerste niet Arnhemmer kocht hij Den Hommel in 1774. Hij bleef er wonen tot zijn overlijden. Hij was goed ingeburgerd in de Arnhemse intellectuele gemeenschap. Zo deed hij donaties aan de Prodesse Conamur tijdens hun oprichting in 1792.

Na Ds. Bernard volgen er vele andere protestante eigenaars van Den Hommel. Sommige van deze transacties zijn opmerkelijk te noemen, al dan niet via een Momber. Uiteindelijk wordt het perceel verkocht op een veiling aan baron van Heeckeren-van Enghuizen in 1842. De baron maakte gebruik van een stroman. Maar waarom eigenlijk?

Wat is de oorsprong van de naam Den Hommel?

Twee vragen blijven borrelen: Wat is de oorsprong van de naam Den Hommel? En zijn er aanwijzingen dat de Hommelseweg vernoemd is naar Den Hommel?

Kortom, wederom een bijzonder boek over Arnhem!


Naar boekenoverzicht?

Naar CREAwiki boekenoverzicht

Boek donatie

Doneer het project “’Den Hommel’.

Slechts een gedeelte zal worden bekostigd door de opbrengst van de verkoop van ‘Den Hommel’.

Een donatie voor het mogelijk maken van dit project is dan ook van harte welkom. Gebruik onderstaande link om uw gegevens en donatie door te geven.

Wilt een donatie doen?

Specificaties

ISBN9789083320021
GenreHistorisch
DatumEind 2024
BindwijzePaperback
Pagina’s
Druk1e
TaalNederlands
UitgeverCREAwiki
Auteur(s)Vincent Frequin &
Albert Elbertse
Formaat
21,0 cm x 14,8 cm x – cm
Gewicht

Uitgeverij in historische boeken regio Arnhem-Nijmegen